Ansiktslyft

Ansiktet genomgår förändringar under hela livet hos alla människor. Delar av underhudsfettet försvinner, en del fett glider ned samt nedre delen av ansiktet blir nedtyngt och det skapas rynkor, påsar och skarpa veck. För att åtgärda detta kan man genomföra ett ansiktslyft.

Hur fungerar ett ansiktslyft?

Vid ett ansiktslyft, även kallat face lift, tas överskottshud bort, underliggande muskler stramas upp och i en del fall kan fett tas bort under operationen. Man lyfter vid operationen upp huden och underhudsfettet till den position där det funnits tidigare i livet. Samtidigt stramas muskulaturen upp. Åtgärden förbättrar ansiktshuden på kinder och kanten av käken samt ögonbryn och panna.

De vanligaste kandidaterna är män och kvinnor över 40 år. Åtgärden kan få dig att se yngre och fräschare ut, men ger dig inte ett helt nytt utseende och återställer inte helt utseendet och vitaliteten från din ungdom. Man brukar säga att ett ansiktslyft tar bort ca 10 år av den faktiska åldern. Det är därför viktigt att diskutera dina förväntningar med doktorerna inför en sådan operation.

Genomför ett ansiktslyft

Är du på jakt efter föryngring och känner du att du hade mått bra av att genomföra ett ansiktslyft? Hos Nordiska Kliniken kan du genomgå ett ansiktslyft för att se både piggare och yngre ut. Klicka dig in på deras hemsida för att ta del av svar på vanliga frågor, bilda dig en kostnadsbild och kom i kontakt med deras kirurger för att boka en tid.

Trådlyft – Ansiktslyft med tråd

I vissa fall kan ett ansiktslyft göras med speciella trådar. Ett trådlyft är en snabb och effektiv metod för ansiktslyft som går till som så att man använder sig av trådar som förs in under huden för att lyfta ansiktet.

Ansiktslyft - Operation

Själv ingreppet för ett ansiktslyft tar flera timmar (2–4 timmar) och utförs i narkos eller lokalanestesi kombinerat med sedering. Vanligen sker operationen på sjukhus, beroende på åtgärden kan den utföras polikliniskt eller med hemgång dagen efter.

Efter ett ansiktslyft

Vanligen ses i efterförloppet övergående svullnad och blåmärken över de områden som opererats. Huden kan kännas stram, stel, känslolös och torr. Vanligen har man en känsla av stramhet i ansiktet och på halsen i efterförloppet. Ansiktet är svullet och kan vara missfärgat under minst 2–4 veckor och du bör under denna tid hålla dig relativt stilla.

Risker med ansiktslyft

Risker med operationen omfattar:

  • Blödning
  • Infektion
  • Överdriven ärrvävnad
  • Asymmetrier samt en oönskad förändring av hårlinjen

Ibland kan skada inträffa på nerver som kontrollerar ansiktsmuskulaturen samt övergående nedsatt känsel kan uppstå. När en skada inträffar, brukar den vanligen läka automatiskt efter ett tag, men i sällsynta fall kan den bli permanent. Försenad läkning är ännu en risk som vanligen drabbar rökare. Ärren efter operationen ligger framför öronen samt bakom hårfästet i tinningen, ibland måste man lägga ett snitt bakom örat för att lyfta halsområdet.